Δίκαιο εμπόριο – δίκαιη αμοιβή – κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία

Posted: Μαρτίου 14, 2012 by aristratas in Uncategorized

Η τιμή και η ποιότητα της τροφής μας είναι κάτι που δε πρέπει να το αφήσουμε στα χέρια της κερδοφορίας . Πρόκειται για αγαθό , για είδος πρώτης ανάγκης ενώ είναι βασικός παράγοντας εκτός από την επιβίωση για τη σωστή ανάπτυξη- ολοκλήρωση του ανθρώπου και άμεσα δεμένο με την υγεία του.
Η αναλογία ποιοτική τροφή – ποιοτική ζωή έχει αποδειχθεί .Οι φτωχοί ,οι κατατρεγμένοι , οι πεινασμένοι ή οι τρεφόμενοι αποκλειστικά με χαμηλής ποιότητας τροφή αρρωσταίνουν και ταλαιπωρούνται πιο συχνά ενώ πεθαίνουν πιο γρήγορα .

Ήδη η οικολογική καταστροφή που προκαλεί η συμβατική γεωργία με τις μονοκαλλιέργειες ,τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα μοιάζει ανεπανόρθωτη και το καμπανάκι που θα σημάνει ότι από δω και πέρα δεν υπάρχει επιστροφή κοντεύει να χτυπήσει, καθώς όλο και περισσότερες γεωργικές εκτάσεις αλλά και δάση που καταστρέφονται για να γίνουν καλλιέργειες φιλικών καυσίμων μολύνονται από την απληστία των μεσαζόντων της αγοράς στο όνομα της κερδοφορίας . Με το ρυθμό που επεκτείνεται η καπιταλιστικού τύπου γεωργία θα καταπιεί και όσους αντιστέκονται . Οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες αναμιγνύονται με τις υπόλοιπες ώστε σε μερικά χρόνια δε θα έχει κανένα νόημα η συζήτηση για μεταλλαγμένα ή όχι προϊόντα . Πρόσφατα η Greenpeace δημοσίευσε για τη χώρα μας ότι ενώ δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια μεταλλαγμένων επιτρέπεται η κατανάλωση μεταλλαγμένων ζωοτροφών . Η στάση αυτή εκτός από υποκριτική είναι και επικίνδυνη , τα ζώα δηλαδή που προορίζονται για τρόφιμα μπορούν να τρέφονται με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς , αυτό αφορά και τα παράγωγα των ζώων όπως είναι το γάλα κι εκεί ακριβώς εστιάζει η έρευνα : ότι μετά από εξέταση ζωοτροφών από τις φάρμες που προμηθεύουν γάλα τις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας ανακάλυψαν ότι όσες περιείχαν σόγια αυτή ήταν μεταλλαγμένη σε ποσοστό μέχρι και 90%. Οι πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων απαντάνε με την αφοπλιστικά στρουθοκαμηλιστική αποστροφή : ‘’ Εφόσον δεν είμαστε σίγουροι για τις βλάβες που προκαλούν τα μεταλλαγμένα στην υγεία μας κι αφού δεν είμαστε σίγουροι αν ίχνη από τις μεταλλαγμένες ζωοτροφές περνάν στο κρέας ή στο γάλα των ζωντανών τότε μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε άφοβα ‘’. Η σωστότερη και ειλικρινής απάντηση τους θα έπρεπε να είναι ότι : εφόσον τα χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές μας δε μπορούμε εμείς να μείνουμε απ’ έξω σε αυτή τη μάχη της ανταγωνιστικότητας για φθηνό προϊόν . Φθηνό είναι η λέξη κλειδί .

Το ζητούμενο από τη μεριά μας είναι η επιδίωξη της μείωσης της τιμής των τροφίμων χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα .
Η αγορά από μόνη της με τη βοήθεια της βιομηχανικού τύπου και κλίμακας γεωργία έχει καταφέρει να πετύχει το εξής παρανοϊκό το οποίο ήταν όνειρο απατηλό για γενιές και γενιές ανθρώπων μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα : το να κοστίζει το κρέας ποιο φθηνά από το λαχανικό . Η οικονομική αξία ενός χάμπουργκερ από πολυεθνικό φαστφουντάδικο είναι μικρότερη από ένα λάχανο , κι αυτό θεωρείται επιτυχία επειδή στις μέρες μας με 2 ευρώ μπορείς να φας 2 μπεργκερ και να χορτάσεις . Καμία συζήτηση για τις επιπτώσεις στην υγεία από την φθηνή και βιομηχανική τροφή

Θα πρέπει λοιπόν να πετύχουμε στενή σχέση με την παραγωγή των τροφίμων κι αυτό δε σημαίνει να ξηλώσουμε όλα τα λουλούδια από τη γλάστρα στο μπαλκόνι μας και να φυτέψουμε ζαρζαβατικά αλλά να αποκτήσουμε μια ειλικρινή σχέση με τον παραγωγό που θα μας προμηθεύει με τα είδη που επιθυμούμε .Κι αν καταφέρουμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή μας στις δραστηριότητες της γεωργίας θα μπορούμε ακόμα και να συν-αποφασίζουμε για το τί προϊόντα ή ποικιλίες θέλουμε, μέχρι και την ίδια τη μέθοδο της καλλιέργειας . Μια συνέλευση δηλαδή παραγωγών και καταναλωτών που θα στηρίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη , θα μπορεί να αποφασίζει για τα μέλη της τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των ειδών που την αφορούν .

Αυτό το σύστημα που ονομάζεται και Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓ) λειτουργεί ήδη σε διάφορες χώρες του κόσμου και πετυχαίνει την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων με βιολογικές – οικολογικές μεθόδους .Στηρίζεται σε ομάδες καταναλωτών που χρηματοδοτούν τον προϋπολογισμό μιας ολόκληρης σεζόν σε μια φάρμα προκειμένου να έχει ποιοτικά τρόφιμα.

Στόχος της ΚΥΓ είναι ένας διαφανής προϋπολογισμός , ένα κοινό σύστημα τιμολόγησης όπου η συνέλευση θα αποφασίζει τις τιμές και μια συμφωνία ότι όλοι θα τρώνε τρόφιμα εποχής ανάλογα με την καλλιεργητική περίοδο. Πετυχαίνοντας τον οι άνθρωποι φθάνουν στο σημείο να μην πληρώνουν για συγκεκριμένα γραμμάρια ή κιλά παραγωγής αλλά να λαμβάνουν εβδομαδιαία ότι είναι εποχιακά ώριμο και ποσοτικά όσο ακριβώς χρειάζονται . Απομακρύνονται έτσι οι στρεβλώσεις της αγοράς του χρηματιστηρίου τροφίμων με την υπερπαραγωγή σοδειάς η οποία αφού μεταφερθεί από το ένα μέρος της γης στο άλλο στο τέλος καταλήγει στα σκουπίδια.

Η απαγκίστρωση του παραγωγού από την κυριαρχία της αγοράς, του επιτρέπει να ρίξει το βάρος της προσπάθειας του στη φροντίδα για την ποιότητα της καλλιέργειας και για την εξυπηρέτηση των συνεργατών – πελατών του
Ομάδες καταναλωτών έχουν φτάσει στο σημείο να οργανώνουν δικό τους σχέδιο παραγωγής , να βρίσκουν μόνοι τους καλλιεργήσιμη γη για ενοικίαση και να προσλαμβάνουν καλλιεργητές .

Στο χέρι μας είναι η ποιοτική αναβάθμιση της ζωής μας . Προϋποθέτει όμως τη φυσική μας παρουσία , δηλαδή τη συμμετοχή μας στη λήψη των αποφάσεων που μας αφορούν . Τη μετατροπή μας δηλαδή από απρόσωπους παθητικούς καταναλωτές είτε τροφίμων είτε ακόμα και της ίδιας της πολιτικής σε ενεργούς ανθρώπους οι οποίοι αναγνωρίζοντας ‘οτι υπάρχει κάτι κοινό που μας ενώνει , συσπειρώνονται και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους .

Άρης Τρατάς

Κοινωνική γεωργία κόντρα στους μεσάζοντες
http://www.dionet.gr/ekdoseis/dio_no_60.pdf

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s