Ανταλλακτικό εμπόριο – Άδειασμα των μεσαζόντων

Posted: Μαρτίου 1, 2012 by agathi in Uncategorized

Οι υπογραφές πέσανε , οι αποφάσεις ληφθήκανε . το μνημόνιο έφτασε . το τέρας γεννήθηκε . Οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουνε . Ας αλλάξουν και οι συνήθειες μας.

Είναι τρομακτικό το πόσα πράγματα θεωρούμε δεδομένα απλώς και μόνο επειδή τα έχουμε συνηθίσει : Δεδομένη η ανωτερότητα της εταιρίας ή της επιχείρησης απέναντι στον εργαζόμενο ή στον απλό πολίτη . Δεδομένη η διάσωση της κερδοφορίας απέναντι στην κοινωνία ή στην ίδια τη ζωή . Δεδομένη η αποτυχία αναζήτησης διαφορετικού δρόμου αν και γνωρίζουμε ότι ο δρόμος που τραβάμε πέφτει πάνω σε τοίχο. Κακά τα ψέματα ο παλιός ανέμελος μας κόσμος έχει φτάσει πια στο τέλος του. Η εποχή της επέκτασης τελείωσε . Η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα και η κοινωνία σε αδιέξοδο.

Τι θα γίνει από δω και πέρα δε γνωρίζουμε γιατί το μετά μας το κρύβει ο τοίχος . Ή θα συνεχίσουμε με την ίδια ταχύτητα και θα συγκρουστούμε πάνω στον τοίχο ή θα αρχίσουμε να απαγκιστρωνόμαστε από την καταστροφική συνήθεια ‘’το κέρδος πάνω απ΄ όλα ‘’

Το ζητούμενο μας είναι το τίμιο εμπόριο και η δίκαιη αμοιβή.

Οι οικονομικές μας σχέσεις έχουν δηλητηριάσει ολόκληρη την κοινωνία , το χρήμα έχει γίνει το ναρκωτικό – οξυγόνο μας και τώρα που μας το στερούν παθαίνουμε ασφυξία . Χωρίς χρήματα δε μπορείς πια να επιβιώσεις . Αυτό είναι το επίτευγμα της επιστήμης και της τεχνολογίας , της θρησκείας και της πολιτικής και της ίδιας της πατρίδας ; Την εποχή της υπεραφθονίας αν δεν έχεις χρήματα απλά δεν υπάρχεις;

Θα πρέπει κάποια στιγμή να ξυπνήσουμε και να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος που θα φροντίσει για εμάς . Τη στιγμή που πέσανε και οι τελευταίες υπογραφές όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις αναθεωρούνται. Είναι στο χέρι μας η διεκδίκηση των α ν α γ κ ώ ν μας , είναι το ανθρώπινο δικαίωμα μας στην ίδια τη ζωή που μας επιβάλλει τον αγώνα. Τον αγώνα για αληθινή ζωή και όχι απλώς για επιβίωση. Αληθινή ζωή με αληθινούς ανθρώπους που διέπονται από αληθινές σχέσεις , που θα λένε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.

Η δημιουργία νέων δομών ή οικονομικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων της κοινότητας μας  ή των μελών της κοινωνίας μας  βασισμένων στις αρχές της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας θα μπορούσε να γίνει το όχημα για το ξεπέρασμα του αδιεξόδου , είτε αυτό λέγεται οικονομική κρίση είτε οικολογική .

Η παγκόσμια ιστορία μας έχει διδάξει ότι όταν η κοινωνία βρίσκεται σε δύσκολη θέση επιστρατεύει διαφορετικού τύπου συναλλαγές μεταξύ των μελών της για την ικανοποίηση των αναγκών τους .

Σκοπός μας είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου όπου οι συναλλασσόμενοι θα έρχονται σε επαφή χωρίς μεσάζοντες και άλλα οικονομικά παράσιτα που αλλοιώνουν και απομυζούν την αξία των αγαθών είτε έχουν χρήματα είτε δεν έχουν. Το ανταλλακτικό εμπόριο και οι τράπεζες χρόνου στην εποχή του υπολογιστή και του ίντερνετ είναι εργαλεία εύκολα προσβάσιμα . Ήδη σε πολλές πόλεις της χώρας τα τελευταία χρόνια λειτουργούν τράπεζες χρόνου και τοπικά ανταλλακτικά νομίσματα . Με τον αριθμό των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν να αυξάνεται συνεχώς όσο βαθαίνει η κρίση .

Νιώθεις έτοιμος να συμμετάσχεις σε ένα τέτοιο εγχείρημα προσφέροντας τον κόπο σου ή το έργο σου ανάλογα με τις δυνατότητες σου;

Το αποτέλεσμα του κόπου μας δεν είναι δεδομένο αλλά θα είναι κάτι που θα μας ξεπερνάει και θα μας ανοίξει ένα παράθυρο φωτός στο άγνωστο μέλλον .

Αλλιώς το αύριο μας είναι σκοτεινά προαποφασισμένο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους

Το μνημόνιο έσκασε – το τέρας γεννήθηκε – ο αγώνας ξεκίνησε

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s